SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 595 >>

بَاب إِمَامَةِ الْأَعْمَى

64. A'manın İmamlığı

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْعَنْبَرِيُّ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ حَدَّثَنَا ابْنُ مَهْدِيٍّ حَدَّثَنَا عِمْرَانُ الْقَطَّانُ عَنْ قَتَادَةَ عَنْ أَنَسٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اسْتَخْلَفَ ابْنَ أُمِّ مَكْتُومٍ يَؤُمُّ النَّاسَ وَهُوَ أَعْمَى

 

Enes'den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) a'ma olduğu halde, İbn Ümmü Mektum'u halka namaz kıldırmak üzere vekîl bırakmıştır.

 

 

Diğer tahric: Buhari, ezan

 

AÇIKLAMA:     Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in İbn Ummü Mektub'u vekil bırakması pek çok defalar olmuştur. Bunlardan bazıları şu savaşlarda vuku bulmuştur. Ebva Gazvesi, Sevîk Gazvesi, Gatafan, Uhud, Hamraü'l-Esed, Necran, Zatü'r-Rika ve Bedr savaşları ve Veda Haccı.

 

Bu hadis-i şerifin zahiri, amanın imamlık yapmasının caiz olduğunu ifade etmektedir. İshak el-Mervezî ile İmam Gazalî (r.a.) "Namaza kendini daha çok verebileceği için amanın imamlığı gözü gören kimsenin imamlığından daha faziletlidir" derler.

 

Şafii alimleri ise, ama ile gören kimse arasında imamlık konusunda bir fark görmezler. Onlara göre ama kalbi meşgul edecek şeyleri görmediği için namaza bütün varlığıyla kendini verebilir. Bu onun için bir fazilettir. Buna karşılık gören kimse de pislikten sakınmakta amadan daha üstündür. Bu ba­kımdan her ikisinin de kendine göre fazileti vardır. Şafiî alimlerinden İmam Nevevî ise, "gözü gören kimse imamlığa amadan daha layıktır. Ama pislik­ten kaçınamaz. Pislikse namazı bozar. Bazı kalbi meşgul eden şeyleri gör-mekse, namazı bozmaz" demiştir. Maliki, Hanbelî ve Hanefîlere göre ise, necasetten sakınması ve kıbleye karşı tam yönelmesi bakımından gözü gö­ren kimsenin imamlığı, amanın imamlığına tercih edilir. Gören kimse var­ken amanın imamlığı mekruhtur. Cenab-ı Nebi (s.a.v.)'in İbn Ümmü Mektum'u imamlık için vekil olarak bırakıp gitmesi Medine'de o zaman on­dan başka namaz kıldıracak bir kimsenin bulunmayışmdandır.